RR P38 2.5 diesel - WIELKA prośba o pomoc

myślisz o nabyciu Range Rovera? Nie wiesz, którego wybrać? Tutaj rozwiejemy Twoje wątpliwości

RR P38 2.5 diesel - WIELKA prośba o pomoc

Postprzez icefall on 10 Paź 2009 16:42

Witam,

Ze względu na to, że mój samochód od kilku miesięcy stoi w naprawie (wóz niezbyt popularny, a dzwon konkretny), zacząłem w końcu szukać czegoś na zmianę. Od "zawsze" podobały mi się Range Rovery i 4-Runnery, a teraz trafiłem na - jak mi się wydaje - dość atrakcyjne ogłoszenie: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9857001

Samo ogłoszenie wskazuje na to, że samochód jest sprzedawany przez dealera Autożoliborz, ale po dodzwonieniu się tam dowiedziałem się, że RR należy do jednego z pracowników. Właściciel jest chyba na urlopie - ma wyłączony telefon i wraca w poniedziałek.

Do rzeczy: czy ktoś z Was zna ten konkretny samochód? Jeśli nie, to czy po tym jednym jedynym zdjęciu możecie już cokolwiek wywnioskować na temat ew. problemów? Ja widzę brak jednej zaślepki w zderzaku (czy nie powinno być tam seryjnych halogenów?), coś jak ognisko rdzy pod głównym lewym kierunkowskazem, oraz odstającą krótką listwę pod małym lewym kierunkowskazem. Plastikowy (?) lewy narożnik zderzaka sprawia wrażenie przytartego.

Czy jakieś szczeliny - na linii maska/błotniki, maska/atrapa chłodnicy, reflektor/błotnik etc. wydają się Wam podejrzane?

Nie chcę się wpakować na minę, a wolę się nie wybierać na oglądanie (mam daleko - mieszkam na Ursynowie (SW Warszawy), a samochód jest w Markach (NE Warszawy) i nie mam czym tam dojechać, a komunikacją miejską zejdzie mi półtorej godziny w jedną stronę) jeżeli już Wasze wstępne komentarze zasugerują potencjalne problemy.

Będę bardzo wdzięczny za rady i sugestie!

Pozdrowienia,
Kacper
icefall

Dołączenie: 10 Paź 2009 15:40

Re: RR P38 2.5 diesel - WIELKA prośba o pomoc

Postprzez V12 on 10 Paź 2009 17:10

Z tego zdjęcia nic nie wywnioskujemy, poza tym, że brakuje kratki wlotu powietrza do chłodnicy oleju. To na listwie pod lampą to odbicie światła, korozja wykluczona, bo listwa jest plastikowa. Za mało danych żeby cokolwiek mądrego napisać ;)

P.S. półtorej godziny autobusem to nic w porównaniu w wyjazdem po auto do Holandii np. Poproś jakiego znajonego żeby Cię zawiózł :D
Failure is always an option... P38A 4.6
Awatar użytkownika
V12
Administrator
Administrator

Dołączenie: 05 Mar 2008 17:44
Miejscowość: Łódź

Postprzez icefall on 10 Paź 2009 17:17

Dzięki! Wiem, że zdjęcie słabe - na pewno się tam wybiorę, żeby pooglądać na żywo. Miałem nadzieję, że może samochód jest Wam znany (np. ze zlotów). Dam znać po wizycie u sprzedającego.
icefall

Dołączenie: 10 Paź 2009 15:40

Postprzez V12 on 10 Paź 2009 18:59

Heh, zloty to narazie tylko były w planach, niestety niezrealizowanych...
Failure is always an option... P38A 4.6
Awatar użytkownika
V12
Administrator
Administrator

Dołączenie: 05 Mar 2008 17:44
Miejscowość: Łódź

Postprzez eddiegct on 10 Paź 2009 21:34

Taki samochodzik w sensie model zapewne ma sporo forumowiczów (po zdjęciu widać, że to zapewne DST), ja osobiście mam DT także w dieslu tyle że manual ale z samego zdjęcia ciężko coś powiedzieć.
Trzeba go obejrzeć po prostu i najlepiej odpalić, co by zobaczyć czy na dzień dobry nie pojawiają się jakieś błędy komputera typu osławiony "EAS Fault" ;)
RR P38A 2.5 DT, 1996r
Awatar użytkownika
eddiegct

Dołączenie: 03 Wrz 2009 13:17
Miejscowość: Bemowo/Warszawa

Postprzez whiteman on 19 Sty 2010 19:28

Witam, w listopadzie stałem się szczęśliwym posiadaczem tego egzemplarza :) auto było dość zaniedbane jeśli chodzi o estetykę, co zapewne odstraszyło potencjalnych klientów ;) natomiast poza kilkoma rzeczami wszystko było ok ;) a te kilka rzeczy to: kompresor, poduszki przednie, koszt naprawy 3000 zł wraz z diagnostyką autologic u kolegów w landlovers :) dodam jeszcze że cena zakupu wyniosła 17000 zł a model to 2,5 DSE :)
2,5 DSE, automat, rok prod. 1996
whiteman

Dołączenie: 18 Sty 2010 19:14
Miejscowość: Błonie

Postprzez markus gażnikus on 11 Mar 2010 16:51

Kurde, to znaczy, że ja tfu...tfu mam szczęście? Auto kupiłem od znajomego z internetu, widziałem Go raz w życiu jak do mnie tym przyjechał.Spadły śniegi, a mieszkam w lesie, dość miałem szuflowania, zapadła decyzja, kupić go. Auto tej marki widziałem.... na obrazku. Mimo, że jestem mech. samochodowym od 45lat. Człowiek mi powiedział, że przejechał nim ostatniego roku 1500km. Nic nie szwankowało. OK. biorę w"ciemno" próba ograniczyła się do przejechania 1km do stacji benzynowej. Debil co? Wybetalowałem 18 tysi i w drogę do domu ok. 50km. Przez dwa miesiące przejechaliśmy z żoną ponad 2 tys.km. Raz zablokował się alarm,(dzięki 4X4 Bokserska w Warszawie za kody do zamka!) i raz zniknęło parę funkcji elektrycznych,(była dyskusja na temat BeCM i innych cudów, na forum) ale po rozłączeniu i załączeniu baterii (doradca człowiek spod Krakowa, jeszcze raz dzięki!!) wszystko jest OK. Mały wyciek oleju z chłodnicy, parę kapek na ziemi.
Farciarz co??!! Przebieg 277 tys.km.Odpala przy -20 stopni od pierwszego pier.......ęcia. Pochwaliłem się i teraz coś pieprznie naprawdę, Św. Jerzy i Patryku patroni Albionu, wybaczcie mi bezczelność i pewność siebie i nie każcie zbyt srogo za arogancję!!
markus gażnikus

Dołączenie: 16 Sty 2010 10:59

Powróć do kupić czy nie kupić, oto jest pytanie...